Αρχική » 22 Σεπτεμβρίου – Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

22 Σεπτεμβρίου – Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

by espireas

Με αφορμή την «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου», ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς δηλώνει τα εξής:

Η «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου» είναι μια ημέρα συμβολικής, αλλά και ουσιαστικής σημασίας. Από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας, το εμπόριο αποτέλεσε πηγή ευημερίας, εξωστρέφειας και προόδου του ελληνισμού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ειδικά φέτος με την ευκαιρία της επετείου των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821, πως η σύσταση της Φιλικής Εταιρείας το 1814 με σκοπό την αφύπνιση και την απελευθέρωση των Ελλήνων, έγινε από τρεις εμπόρους.

Διαχρονικά το ΕΜΠΟΡΙΟ είναι ο κλάδος που προσφέρει, ακόμα και τις πιο δύσκολες εθνικά εποχές, τα μέγιστα στην πατρίδα, την εθνική οικονομία και στο σύνολο της κοινωνίας μας, παρέχοντας θέσεις εργασίας, έσοδα στα δημόσια ταμεία, εκπαιδεύει στελέχη και ενισχύει την παρουσία της χώρας μας διεθνώς.

Σήμερα, η ελληνική εμπορική επιχείρηση καλείται να επιβιώσει μετά από μια πολύχρονη κρίση, έχοντας μπροστά της πολλές αβεβαιότητες, που απορρέουν από την οικονομική και υγειονομική πραγματικότητα. Παράλληλα, οφείλει να απαντήσει σε μια σειρά από προκλήσεις, όπως η ψηφιακός μετασχηματισμός, η «πράσινη» μετάβαση, η αλλαγή του εμπορικού χάρτη και οι διεθνείς συγκυρίες.

Η Πολιτεία θα πρέπει να ακούσει και να κατανοήσει τις αγωνίες του εμπορικού κόσμου στηρίζοντάς τον έμπρακτα αυτή τη δύσκολη συγκυρία, εξασφαλίζοντας όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής. Το εμπόριο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον κύριο μοχλό ανάπτυξης ύστερα από δέκα χρόνια οικονομικής και δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης. Γι αυτό και είναι ανάγκη η ισότιμη συμμετοχή του Εμπορίου στο δημόσιο διάλογο για την επόμενη μέρα της εθνικής οικονομίας. Οι πόροι των κοινοτικών κονδυλίων, είτε με τη μορφή επιδότησης, είτε με τη μορφή δανείου, οφείλουν να φτάσουν και στην μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξής της. Έτσι, θα καταφέρουμε σαν οικονομία, αλλά και σαν κοινωνία, να είμαστε όλοι παρόντες την επόμενη μέρα.

You may also like

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς είναι από τους αρχαιότερους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, σύμφωνα με το ιδρυτικό καταστατικό του που έχει ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 1900.

Ο ρόλος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς είναι ιδιαίτερα σημαντικός σήμερα, που βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, διεθνών ανακατατάξεων, νέων οικονομικών και τεχνολογικών όρων.

Χρησιμοι Συνδεσμοι

© Copyright espireas.gr | All Rights Reserved  | Κατασκευή Ιστοσελίδων & Φιλοξενία Ιστοσελίδων απο την