Αρχική » Οι δραστηριότητές μας τη χρονιά που πέρασε- Απολογισμός Πεπραγμένων ΕΣΠ

Οι δραστηριότητές μας τη χρονιά που πέρασε- Απολογισμός Πεπραγμένων ΕΣΠ

by espireas

Ενώ βρισκόμασταν σε μια μεταβατική ουσιαστικά καμπή, όπου η οικονομία μας έδειχνε να ανορθώνεται και είχε δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα στην αγορά, η οποία μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχε αρχίσει πάλι να αισιοδοξεί,  η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης μας πρόλαβε και οι δείκτες της κατανάλωσης συνεχίζουν να διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο δικός μας όμως μεγάλος στόχος μας είναι η οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη και πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί σ΄αυτόν, παρά τις πρωτόγνωρες και με σοβαρές επιπτώσεις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.

Αν θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας οριστικά την κρίση, χρειάζεται ένα βιώσιμο, ευνοϊκό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, ώστε να δημιουργηθούν παράλληλα και καινούργιες δουλειές για να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία και η αγορά ειδικότερα. Απαρχή για την αναθέρμανση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο νέος φορολογικός νόμος στον οποίο εισάγονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων. Στην ατζέντα των διεκδικήσεων, εξακολουθεί βέβαια να παραμένει η σταθερότητα του φορολογικού περιβάλλοντος, αλλά και η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, ώστε σε συνδυασμό με την άρση των εμποδίων και των στρεβλώσεων στο επιχειρείν, να έχουμε την ευκαιρία να πάμε και πάλι μπροστά και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Οι επιχειρήσεις είναι αυτές που μπορούν και πρέπει να οδηγήσουν το δρόμο στη νέα εποχή της ελληνικής οικονομίας και μπορούμε να τα καταφέρουμε, με σχέδιο και υπευθυνότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζητούμε την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών σε μια σειρά από «μέτωπα» που θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με την σειρά τους θα βοηθήσουν στην  ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Aκόμη, για να αποτελέσει η κρίση οριστικό παρελθόν, απαιτείται η συνεργασία όλων μας. Στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς δηλώνουμε και πρόθυμοι και έτοιμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε προσπάθεια, που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και εν τέλει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Κατά τον προηγούμενο χρόνο, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς συνέχισε τη συστηματική προσπάθεια τεκμηρίωσης, ενημέρωσης, προώθησης θέσεων,  και πρωτοβουλιών για όλα τα κρίσιμα θέματα, συμμετέχοντας ενεργά και παρεμβαίνοντας συστηματικά με γνώμονα τη βελτίωση των μετώπων που διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την πειραϊκή επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε συναντήσεις με υποψήφιους Βουλευτές, Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους επιδίδοντάς τους τα θέματα που μας απασχολούν, όπως η υπερφορολόγηση, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, ο χαμηλός τζίρος, η μειωμένη αγοραστική δύναμη, η μειωμένη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή, η καθυστέρηση των έργων του τραμ και του μετρό, η δημιουργία της Ιπποδάμειας Αγοράς Τροφίμων, το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, η αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος, οι επενδύσεις της Cosco στο Λιμάνι κ.α.

Προς αυτή την κατεύθυνση διενεργήσαμε έρευνα, προκειμένου να αναδείξουμε τις βασικότερες ενότητες προβλημάτων που απασχολούν την πειραϊκή επιχειρηματικότητα. Η έρευνα διεξήχθη την εβδομάδα από 24 έως 28 Ιουνίου σε 200 καταστήματα/επιχειρήσεις του Πειραιά, που κατέταξαν τα σημαντικότερα προβλήματα ως εξής:

1ο Χαμηλός τζίρος, που προκύπτει από την μειωμένη αγοραστική δύναμη και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.
2ο Υψηλή φορολογία και υψηλές μη ανταποδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, που έχουν «αφυδατώσει» σε ρευστότητα τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
3ο Μειωμένη πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό-Υψηλό κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών.
4ο Παρεμπόριο-Φοροδιαφυγή, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και λειτουργεί αθέμιτα προς το υγιές εμπόριο, χωρίς να συνεισφέρει στην εθνική οικονομία.
5ο Συσσωρευμένα χρέη σε Δημόσιο, Τράπεζες, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, που αποτελούν «θηλιά» για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
6ο Εικόνα της πόλης – Κυκλοφοριακό και Αίσθημα Ασφάλειας.
Άλλο: Επίσης, εκφράστηκαν ανησυχίες για τον σκληρό και άνισο ανταγωνισμό που δέχονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τις Πολυεθνικές-Υπερκαταστήματα, καθώς και για την μεγάλη αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου, ιδιαίτερα από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.

Στόχος της έρευνας αυτής ήταν να γνωστοποιήσουμε τα αποτελέσματά της και να ενημερώσουμε όλους τους υποψήφιους πολιτικούς ενόψει του σχεδιαζόμενου πλάνου για την επόμενη μέρα μετά τις Βουλευτικές εκλογές.

Επιπλέον, στις 24/1/20 πραγματοποιήσαμε με πρωτοβουλία μας και σε συνεργασία με το ΕΒΕΠ ευρεία συνάντηση με τον Δήμαρχο Πειραιά, την Αντιπεριφερειάρχη, Βουλευτές Α’ Πειραιά, με Αντιδημάρχους, Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους, τον τ. Αντιπεριφερειάρχη, τον Πρόεδρο & Δ/νοντα Σύμβουλο της εταιρείας DIMAND AE  και τον Γεν. Γραμματέα του Δήμου, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της ατζέντας των σοβαρών σύνθετων ζητημάτων που απασχολούν την πειραϊκή επιχειρηματική κοινότητα του Πειραιά και είναι αλληλένδετα με θέματα της πόλης. Συγκεκριμένα τέθηκαν για συζήτηση:

  1. Η πορεία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) του Δήμου Πειραιά.
  2. Η υπογειοποίηση των γραμμών ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά και το Κυκλοφοριακό.
  3. Η Ιπποδάμεια Αγορά Τροφίμων.
  4. Τα Δικαστήρια Πειραιά και το
  5. Παρεμπόριο.

Όσον αφορά στο Αναπτυξιακό Σχέδιο της ΟΧΕ, τονίστηκε η ανάγκη επίσπευσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των κονδυλίων της, καθώς και οι γρήγορες – στοχευμένες ενέργειες για την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με σκοπό την αύξηση του πρασίνου, την ενεργειακή αναβάθμιση, τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, τις παρεµβάσεις αναβάθµισης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης κ.λπ.

Για το θέμα του κυκλοφοριακού, έγινε εκ νέου εκτενής αναφορά στη μεγάλη καθυστέρηση των έργων του τραμ και του μετρό και φυσικά στις καταστροφικές επιπτώσεις που δημιουργούν στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και επηρεάζουν καθοριστικά την επισκεψιμότητα της πόλης.

Τονίστηκε η ανάγκη άμεσης δρομολόγησης και υλοποίησης του πάγιου αιτήματος του εμπορικού κόσμου που είναι η υπογειοποίηση της γραμμής του Ηλεκτρικού μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά, καθώς θα απελευθερώσει το υπάρχον οδικό δίκτυο που θα γίνει ποιο λειτουργικό και θα δημιουργήσει, συνδυαστικά και με τις άλλες παρεμβάσεις, τις κατάλληλες συνθήκες για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και της λειτουργίας της πόλης.

Η γενικότερη μελέτη του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης μας, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει το συντομότερο που θα πρέπει να περιλαμβάνει καθιέρωση συστήματος ελεγχόμενης περιορισμένης στάθμευσης στις εμπορικές οδούς του κέντρου της πόλης.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με ένα έργο πνοής, τη δημιουργία της Ιπποδάμειας Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων στο χώρο του παλιού αμαξοστασίου του ΗΣΑΠ στην Πλ. Ιπποδαμείας, που θα τονώσει την πόλη, το λιμάνι, την αγορά, μιας και ο Πειραιάς δεν διαθέτει μια μεγάλη αγορά τροφίμων, όπως δικαιούται σαν πόλη-λιμάνι. Δεδομένου ότι η πόλη μας έχει στερηθεί πολλά αναπτυξιακά έργα και το οικονομικό αδιέξοδο συνεχώς επιτείνεται, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί  κοινό  στόχο και επιθυμία των τοπικών φορέων της πόλης μας και επιβάλλεται να υλοποιηθεί.

Για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά, τονίστηκε ότι σε μια περίοδο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κάποια απαραίτητα σοβαρά έργα υποδομής για τον Πειραιά για να αποκτήσει το ρόλο που δικαιούται και να προχωρήσει ως μητροπολιτική πόλη-λιμάνι, η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων σε χώρο εκτός του κτιρίου της Ραλλείου που είχε αποφασιστεί και μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει αρνητικές μελλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες θα είναι άμεσα ορατές.

Τέλος τέθηκε το θέμα της εξάπλωσης του παράνομου εμπορίου στον Πειραιά και ιδιαίτερα τις Κυριακές  όπου στήνεται ένα παραπάζαρο και η έκταση που έχει λάβει γενικά το φαινόμενο σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης μας.

Φυσικά θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε καθαρά και δυνατά τη φωνή του πειραϊκού εμπορίου στα κέντρα λήψης αποφάσεων και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα περιβάλλον, στο οποίο θα μπορέσει να κερδίσει το μέλλον που του αξίζει.

Στον απολογισμό του έργου του Συλλόγου, δεν μπορούν να αναφερθούν όλα όσα υλοποιήθηκαν την συγκεκριμένη περίοδο, αλλά έγινε μια επιλογή των παρεμβάσεων, των ενεργειών, των δράσεων και των μεγάλων γεγονότων.

Στην προσπάθειά μας να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ενισχύοντας παράλληλα την επισκεψιμότητα στην πειραϊκή αγορά και προβάλλοντας την πόλη μας, διοργανώσαμε:

  • Επίδειξη Μόδας στο πλαίσιο συμμετοχής μας στις εκδηλώσεις του Δήμου για τις «Ημέρες Θάλασσας 2019» στις 10 Μαΐου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
  • Είκοσι δύο χριστουγεννιάτικες μουσικές, χορευτικές δράσεις και εκδηλώσεις σε αντίστοιχα σημεία στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά και στην Αγ. Σοφία από 15 έως 29 Δεκεμβρίου. Το διάστημα αυτό, η πόλη μας γέμισε μουσική και μετατράπηκε σε μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν ζαχαροπλαστική και face painting σε συνεργασία με το ΙΕΚ Όμηρος και μουσικοχορευτικές δράσεις σε συνεργασία με τις Σχολές Χορού: Πολιτιστικός Όμιλος Δωδώνη, Amalgama Dance, Angel Dancesport Academy και The Dance Club by Pireas και τα Ωδεία: Αριστοτέλειο Ωδείο Πειραιά και Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά. Επίσης, μοιράστηκαν δωροεπιταγές από καταστήματα της πόλης μας, συμβολικά δώρα και κεράσματα, ενώ για μια ακόμη χρονιά το γιορτινό τρένο του Πειραιά έκανε δωρεάν βόλτα τα παιδιά και τους συνοδούς τους.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός έγκρισης της συμμετοχής μας και μάλιστα με πολύ καλή βαθμολογία στο πρόγραμμα Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πειραιά από την Ειδική Υπηρεσία Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, που θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε σε συνεργασία με τον Δήμο ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων, με σκοπό την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, την ανάδειξη και την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής της επιλεγμένης περιοχής παρέμβασης.

Όσον αφορά στην επαφή με τα μέλη μας, ανταποκριθήκαμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε προβλήματα που αντιμετώπισαν και αναφέρουμε χαρακτηριστικά περιπτώσεις συναδέλφων που μετά από παράστασή μας στο δικαστήριο για άδικα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν, οι υποθέσεις τους τελεσιδίκησαν και αθωώθηκαν, αλλά και άλλες όπου μεσολαβήσαμε για μείωση του ενοικίου τους.

Επίσης, ανταποκριθήκαμε  στην παροχή αντικειμενικής, σωστής και γρήγορης ενημέρωσής τους, μέσω απευθείας συνεργασιών, εγκυκλίων, ανακοινώσεων, παρουσίασης προγραμμάτων, ημερίδων, μέσω του Τύπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βέβαια μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου μας στο διαδίκτυο,  η οποία προσφέρει ένα σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης.

 

 

 

Το συγκεκριμένο διάστημα πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές συνεδριάσεις, για θέματα που απασχολούν το πειραϊκό εμπόριο και την πόλη γενικότερα και ειδικότερα:

 Διοικητικά Συμβούλια: 10

Διοικητικές & άλλες Επιτροπές: 19

*Τα πεπραγμένα του Συλλόγου μας αφορούν την περίοδο 1η Μαρτίου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς είναι από τους αρχαιότερους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, σύμφωνα με το ιδρυτικό καταστατικό του που έχει ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 1900.

Ο ρόλος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς είναι ιδιαίτερα σημαντικός σήμερα, που βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, διεθνών ανακατατάξεων, νέων οικονομικών και τεχνολογικών όρων.

Χρησιμοι Συνδεσμοι

© Copyright espireas.gr | All Rights Reserved  | Κατασκευή Ιστοσελίδων & Φιλοξενία Ιστοσελίδων απο την