Αρχική » Ενδιάμεσες εκπτώσεις Μαΐου – Προαιρετική λειτουργιά των καταστημάτων την Κυριακή 8 Μαΐου

Ενδιάμεσες εκπτώσεις Μαΐου – Προαιρετική λειτουργιά των καταστημάτων την Κυριακή 8 Μαΐου

by admin

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Μαΐου, λόγω των αργιών, θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 4 Μαΐου και θα λήξουν την Τρίτη 10 Μαΐου, ενώ η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, όπου ο νόμος δίνει το δικαίωμα λειτουργίας των καταστημάτων, συμπίπτει με την Κυριακή του Πάσχα, επίσημη αργία του Κράτους και την Πρωτομαγιά.

Σύμφωνα με το Ν. 4177/2103 «σε περίπτωση που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή». Επομένως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα καταστήματα, προαιρετικά, μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή 8 Μαΐου.

Παρά το γεγονός, ότι μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν προσφέρουν τίποτα στην αγορά, αφού δεδομένης της ισχνής οικονομικής κατάστασης, δεν μπορούν να την αναθερμάνουν τονώνοντας τον τζίρο των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, εν τούτοις λαμβάνοντας υπόψη τον ανταγωνισμό από τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες και τη λειτουργία άλλων κεντρικών αγορών, προτείνουμε:

Την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στον Πειραιά την Κυριακή 8 Μαΐου 2016 από τις 11.00 π.μ. έως τις 3.30 μ.μ. 

Υπενθυμίζουμε, ότι κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή 8 Μαΐου, η νομοθεσία προβλέπει ότι: Αν η εργασία του προσωπικού κατά την Κυριακή περιοριστεί σε εργασία μέχρι 5 ώρες οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να χορηγήσουν άλλη ημέρα ανάπαυσης, οφείλουν όμως να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παρασχεθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 

          Ο ΑΝ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                 ΑΡΗΣ ΜΑΣΟΥΡΙΔΗΣ                        ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣΙΩΤΗΣ

You may also like

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς είναι από τους αρχαιότερους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, σύμφωνα με το ιδρυτικό καταστατικό του που έχει ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 1900.

Ο ρόλος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς είναι ιδιαίτερα σημαντικός σήμερα, που βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, διεθνών ανακατατάξεων, νέων οικονομικών και τεχνολογικών όρων.

Χρησιμοι Συνδεσμοι

© Copyright espireas.gr | All Rights Reserved  | Κατασκευή Ιστοσελίδων & Φιλοξενία Ιστοσελίδων απο την