ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ & ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΚΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2010 Ο ΕΣΠ

ημερομηνία: 
04/02/2010

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΚΑΙ
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΚΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2010
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Έντονη ανησυχία δημιουργούν στον κλάδο του εμπορίου τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο φορολογικό και ασφαλιστικό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της εθνικής χρεοκοπίας.

Η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών, η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, η φορολόγηση των μερισμάτων, η αύξηση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη, αλλά και το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο, καθώς και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβαρύνουν το υφιστάμενο δυσμενές κλίμα που επικρατεί στην Αγορά και δημιουργούν αρνητική ψυχολογία και ανασφάλεια στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με κορυφαίους Έλληνες τραπεζίτες, φέτος αναμένεται αρνητικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, καθώς εκτιμούν ότι τα υπόλοιπα των χορηγήσεων προς τα νοικοκυριά θα καθηλωθούν στα επίπεδα του -1% με -2%, από το 4% το 2009.

Μάλιστα λέγεται ότι: «Αν φέτος πετύχουμε ρυθμό πιστωτικής επέκτασης κατά 0,1%, θα πρέπει να το θεωρήσουμε μεγάλη επιτυχία». Κάπως καλύτερη εκτιμούν ότι θα είναι η εικόνα στα επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως λόγω των χρηματοδοτήσεων μέσω των ΣΔΙΤ, του ΤΕΜΠΜΕ, των προγραμμάτων της ΕτΕΠ. Ωστόσο, «παγωμένα» εκτιμούν ότι θα είναι τα δάνεια προς ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους.

Το 2010 ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα είναι αρνητικός, ύστερα από μία 10ετία αλματώδους ανάπτυξης, ενώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ στο -0,3% (-0,8% στο εναλλακτικό σενάριο) και οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για μείωση των υπολοίπων στα δάνεια των νοικοκυριών.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι καθυστερήσεις στα δάνεια των νοικοκυριών έχουν φτάσει σε επίπεδα – ρεκόρ (στο 20% για τις πιστωτικές κάρτες, στο 10% για τα στεγαστικά, στο 15% για τα καταναλωτικά δάνεια).

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ, τα προβλήματα ρευστότητας, η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, η υποχώρηση της κατανάλωσης, οδηγούν σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, βάζουν επίσης φρένο στα σχέδια για δανεισμό.

Το επόμενο διάστημα, όπως διαφαίνεται, θα κρίνει το μέλλον όλων μας, καθώς όλα τα νέα μέτρα, δυστυχώς, κρίνονται αναγκαία και επιβεβλημένα από τους οικονομικούς δανειστές και κηδεμόνες μας για την σωτηρία της χώρας μας.

Στον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς, γνωρίζουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με τη νέα σκληρή πραγματικότητα και ότι απαιτείται από όλους υπευθυνότητα και παρεμβατική συναίνεση. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε για την ανάκαμψη της οικονομίας μας, αλλά μέσα στα όρια των αντοχών και των δυνατοτήτων μας. Ωστόσο αναμένουμε λεπτομερή εξειδίκευση των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων, για να τοποθετηθούμε με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.