" ΓΚΡΙΖΑ" ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
«ΓΚΡΙΖΑ» ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, η γιορτινή αγορά για τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, ξεκίνησε υποτονικά. Ήταν άλλωστε αναμενόμενο, ότι η κρίση θα επηρέαζε τους καταναλωτές και θα περιόριζε την αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων. Αυτό όμως που δεν περίμενε κανείς ήταν το υψηλό ποσοστό της μείωσης του τζίρου, αλλά και της ποσότητας των πωληθέντων αγαθών.
Δυστυχώς, η αναθέρμανση της αγοράς δεν ήρθε ούτε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως αναμένονταν και οι περισσότερες ημέρες του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων θύμιζαν καθημερινές ημέρες, τόσο από πλευράς κίνησης, όσο και από πλευράς κατανάλωσης, αφού η έλλειψη ρευστότητας και η συρρίκνωση των εισοδημάτων δεν άφησε στους υποψήφιους πελάτες πολλά περιθώρια για αγορές, πέραν των ειδών πρώτης ανάγκης.
Η μείωση του τζίρου, προσεγγίζει το 20 με 25% στα είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και στα είδη δώρων. Περίπου στο 5% εκτιμάται η μείωση που σημειώθηκε στα τρόφιμα, ενώ τα παιδικά είδη και τα παιχνίδια φαίνεται να κινούνται στα περσινά επίπεδα.
Στα θετικά, κρατούμε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, αφού ήταν φθηνότερο φέτος κατά 13% και οι Έλληνες, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, την ανασφάλεια και τον φόβο για το αύριο αλλά και την αρνητική ψυχολογία των τελευταίων μηνών, έμειναν πιστοί στις παραδόσεις και έστω και την παραμονή έκαναν τα παραδοσιακά δώρα τους στην οικογένεια, στους συγγενείς και στους φίλους τους.
Τα Χριστούγεννα φέτος δεν ήταν «Λευκά», αλλά ούτε και «Μαύρα». Από πλευράς κατανάλωσης και τζίρου θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε «Γκρίζα» και να ελπίζουμε στο καλύτερο αύριο.





