ΕίσοδοςForgot Password ?

 


Άρθρα

     

Print Friendly and PDFΕκτύπωσηPrint Friendly and PDFPDF

Κυρία και κύριε Βουλευτά,

 

Είναι γεγονός, ότι το ελληνικό εμπόριο καλύπτει σημαντικό κομμάτι της χώρας μας με διαχρονική προσφορά και παρά τα μεγάλα πλήγματα που δέχεται, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους «εργοδότες» της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, οι πολιτικές παρεμβάσεις απ' όπου και εάν προέρχονται απέχουν πολύ από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, με αποτέλεσμα ο τομέας του εμπορίου να δοκιμάζεται σκληρά και να μετρά πολλές και επώδυνες απώλειες.

 

Ειδικά ο Πειραιάς και η ευρύτερη περιοχή του, σημειώνουν μια διαρκή πτωτική πορεία οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, με αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πειραϊκό εμπόριο είναι πολλά και ποικίλα και επιγραμματικά αναφέρουμε ως κυριότερα τα εξής:

 

1.    Πληθώρα λουκέτων στα καταστήματα.

2.    Έλλειψη ρευστότητας στην αγορά-περιορισμός αγοραστικής δύναμης.

3.    Φορολογικό.

4.    Χρηματοδοτική απροθυμία τραπεζών.

5.    Απομάκρυνση των κατοίκων από την πόλη.

6.    Υψηλό ποσοστό ανεργίας.

7.    Επαγγελματική Στέγη.

8.    Παρεμπόριο.

9.    Έλλειψη χώρων στάθμευσης.

10. Συγκοινωνιακό-Κυκλοφοριακό πρόβλημα.

11. ΄Ελλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού.

12. Μετατόπιση τζίρου στα μεγάλα υπερκαταστήματα.

 

 

Προτεινόμενες Λύσεις

 

1. Πάγωμα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων-Δημιουργία εθνικού λογαριασμού οφειλετών Δημοσίου.

2. Σταθερό εθνικό φορολογικό σύστημα - Μείωση συντελεστών ΦΠΑ – εκσυγχρονισμός δημοσίου με την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης φορολογουμένων – διασταύρωση στοιχείων – σύνδεση ταμειακών μηχανών με ειδικό χρεοπιστωτικό λογαριασμό ΦΠΑ – Τα τεκμήρια να θεωρούνται και δαπάνες.

3. Ενίσχυση της εμπορικής επιχειρηματικότητας – Δημιουργία Open Malls στο κέντρο της πόλης με δυνατότητες, που θα συνδυάζουν το πολιτιστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία, την προσέλκυση καταναλωτών και την ποιοτική εξυπηρέτησή τους – Προώθηση ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας επιχειρήσεων.

4. Υποστήριξη - χρηματοδότηση επιχειρήσεων από τις Τράπεζες με επιδοτούμενο επιτόκιο – Ευνοϊκή αντιμετώπιση  των δυσμενών οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης - Ταχύτερη πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους.

5. Διατήρηση και ενίσχυση της απασχόλησης.

6. Επαναδιαπραγμάτευση για βελτίωση του νόμου περί επαγγελματικής στέγης – Δυνατότητα άμεσης μείωσης των ενοικίων που δεν μπορούν να καταβληθούν με αντίστοιχες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες.

7. Πάταξη κάθε μορφής παράνομου εμπορίου.

8.Δημιουργία χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, αλλά και στις εισόδους της.

9.Απαλλαγή της πόλης από το τεράστιο υπερτοπικό κυκλοφοριακό φορτίο. Ποιοτική αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

10.Καθορισμός όρων χρήσης γης -  Εμπορική πολεοδομία -Δημιουργία ζωνών συγκεκριμένης οικονομικής δράσης, κατοικίας, διασκέδασης ή μεικτών.

11.Οργανωμένη προώθηση-προβολή του Πειραιά, ώστε να γίνει γνωστός και ελκυστικός στους πελάτες της κρουαζιέρας - Στήριξη της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας της επιβατικής, εμπορευματικής και επισκευαστικής Ζώνης.

 

Σε κάθε περίπτωση μέσα σ΄ αυτή την πρωτοφανή κρίσιμη περίοδο που διασχίζουμε, απαιτείται να αλλάξουν δραστικά οι δομές και οι κεκτημένες νοοτροπίες. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την βιώσιμη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας γενικότερα και την δημιουργία ευκαιριών και προοπτικών, καθώς η μικρή και μεσαία επιχείρηση πρέπει να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης, για να βγει η χώρα από την ύφεση.

 

          Προς αυτή την κατεύθυνση, κάτω από αυτές τις δυσχερείς και δυσοίωνες συνθήκες, επικαλούμενοι την ιδιότητά σας ως Βουλευτή Πειραιά, ζητούμε την στήριξη και την ενεργό συνδρομή σας στις ανοιχτές διεκδικήσεις της πειραϊκής επιχειρηματικής δραστηριότητας .